Çocuklarla Kamp ve Kamp Kültürü

Çocuklarla Kamp ve Kamp Kültürü
Kampçılık ve Dağcılık ülkemizde son çeyrek yüzyılda hızla gelişen bir kültür olmaktadır. Avrupa yüzyılın başından itibaren bu kültürü geniş kitlelere yayabilmiştir.
Ülkemizde özellikle 60’lı yıllarda deniz tatili için yoğun bir şekilde kampingler kullanılmaktaydı. Özellikle devlet memur kapları yoğun ilgi gören tatil merkezleri idi. Bu alanlar bahsedeceğimiz kamp kültüründen biraz daha farklı olmasına rağmen kamp kültürünün gelişmesi için çok önemli katkılar sunmaktaydı. Daha sonra bu tatil alışkanlığı kendisini çok yıldızlı otellere bıraktı. Artık tek seçenek doğada kamp kültürün gelişmesi kalmaktadır.
Doğada kamp biz dağcıların her koşulda ilk değerlendirmek istediği konaklama seçeneğidir. Gittiğimiz herhangi bir doğal alanda 2.5 m2 yer işkal ederek konforlu bir konaklama yapmak, Kırsalda veya sayfiye yerlerinde neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz herhangi bir otelde konaklamaktan daha değerli buluruz. Bundan dolayı her fırsatta kamp kurarak konaklama tercihinde bulunuruz.
Bunun yanında özelikle doğanın tam ortasında tıpkı kalbinde olabilmek için organize kamp etkinlikleri düzenleriz. Bu etkinliklerin bazıları çocuklu etkinlikler olur.
İstanbul gibi çok büyük olan metropollerin çok yakınında bu tür kamp alanları oldukça çok. Dolayısıyla uzun araç yolculukları yapmadan takriben 2 saatlik yolculuklar ile doğanın kalbinde kamp yapma olanakları bulunmakta. Genelde mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar döneminde bu kapları yaptığımız için genelde 800 ve 1.100 metre yüksekliğindeki yayla alanlarında kamp yaparız.
Çocuklu kamplarda gidilen yer, kamp alanı, kamp süresi vb gibi koşullar birazda çocuk yaşlarıyla ilgilidir. 2 yaşın üstüne çıkan çocuk yaşlarında kamp alanların sayı seçeneği artar ve hareket alanımız genişler.
2-6 yaş arasında kamp yapmamış bir çocuğu kampa hazırlamanın en güzel yolu evde kamp deneyimi yapacak hayal gücünü artıran bir oyun oynamaktır. Tamamen ışıkların olmadığı bir gece geçirmektir. Belki salonun ortasına bir çadır kurup uyku tulumlarında çadırın içinde gecelemek iyi bir deneyim olacaktır. (Bazen biz bunu yetişkinlerle de yapıyoruz.)
Bebekle kamp yapacak olanların ise mutlaka yanında olması gereken bazı malzemeler vardır.
Beslenme önemli bir konu ama çoğu kampta etraftan doğal meyveler yemek ve doğal ürünleri satın almak olanaklı olmakta. Bebeğin beslenmesi için gerekli malzemelerin dışında şunlara dikkat etmek gereklidir.
- Telsiz: gün ortası uykularda çocuğu rahatça çadırında takip edebilmek için.
- Yağmurluk : Hem kendiniz hem de çocuğunuz için iyi bir yağmurluk olmasında fayda var.
- Şişme Mat : Uyku tulumunun altına konmaktadır. Şişme olması konforunuzu biraz daha artırır.
- Sinek ilacı: Çok önermesek de ifade etmek zorunda kalıyoruz. Sinek için doğal yöntemler kullanmaya çalışırız.
- Cibinlik: açık alanda uzun süre durabilmek için bebeklerde önerdiğimiz bir malzemedir.
Çadır içinde sinek vb gibi konularda kaygıları olan aileler olabiliyor. Eğer çadırın havalandırma kapılarını çok açık tutmaz iseniz ve hava sirkülasyonunu bu havalandırma kapılarından yaparsanız hiçbir sinek ve böcek çadırınıza giremeyecektir. Bu konuda kaygılanmamalarını tavsiye ediyoruz.
Aileler genelde yakın mesafe araç yolculuğu yapmak istemektedirler. Bunun yanında kamp alanının çocuklar için uygun düzende olması, gerekli kamp ekipmanının bizler tarafından karşılanması, yemeklerde doğal ve yöresel ürünlerin tercih edilmesi, yürüyüş ve doğa aktivitelerinin bebek ve çocuklarla ailelerin birlikte yapabilecekleri sürede organize edilmesi konularında beklentileri olduğunu görmekteyiz. Bizlerde bu beklentiler doğrultusunda organizasyonlar yapmaktayız.
Bebek veya çocuk ile şehirden uzaklaşmak, mutlaka yılda bir kez doğada kamp yapmayı şiddet ile öneriyoruz. Her yıl gerçekleştireceğiniz bu etkinlik çocukların gelişiminde doğa uyumu ve farklı koşullara adaptasyon konusunda çok yararlı olacaktır.
Cevdet OĞUZ
Tamzara Tur